فلزیاب ، مطالب علمی و آموزشی ۩۞۩ مدار فلزیاب و دستگاه فلزیاب تضمینی ۩۞۩ درباره وبلاگ به وبلاگ من خوش آمدید این وبلاگ در زمینه های مختلف مطالب علمی و آموزشی به صورت تخصصی و عمومی فعالیت می نماید و همچنین در زمینه فروش مدارات و دستگاه فلزیاب لازم است این نکته را یاد آور شوم که در این وبلاگ مطالب جدید در صفحه اول قرار نمیگیرد و شما میتوانید برای مشاهده جدید ترین مطالب مورد نظرتون در وبلاگ به بخش موضوعات مطالب به قسمت مورد نظر خود مراجعه نمایید درضمن این وبلاگ آماده تبادل لینک با تمامی وبلاگ ها و سلیت ها می باشد آخرین مطالب
برچسب:ویتامین ها , ویتامین A , کمبود ویتامین A, ویتاین A و سرطان , منابع ویتامین A , مسمومیت ناشی از ویتامین A, :: :: نويسنده : حامد
با ويتامين A بيشتر آشنا شويم
سالومه آرمين ـ كارشناس تغذيه
اوايل قرن بيستم به تعدادى موش در آزمايشگاه، غذاهايى به طور تصادفى مىدادند كه فاقد ويتامين Aبود و بعد از مدتى، توليدمثل و رشد موشها دچار اختلال شد و همچنين مرگ و مير آنها افزايش يافت. مقدار كمى شير به غذايشان افزودند و مشاهده كردند كه مرگ و مير موشها كاهش يافت و توليد مثل آنها نيز برقرار شد. فاكتورى را كه از شير استخراج كردند به نام «ويتامين A» شناختند. دانشمندان اظهار داشتند كه شير مادهاى است كه براى زندگى و توليد مثل انسان نيز مفيد است.
پژوهشهاى ديگر نشان داد كه علاوه بر غذاهاى با منشأ حيوانى در گياهان زرد مانند هويج نيز مادهاى وجود دارد كه عمل ويتامين A را دارا مىباشد. اين ماده، همان كاروتن است كه از واژه «كاروت» به معنى هويج گرفته شده است. كاروتن كه به طور طبيعى در هويج وجود دارد، خود نمىتواند عمل ويتامين A را انجام دهد، اما قابليت آن را دارد كه در بدن انسان به ويتامين A تبديل شده و نقش ويتامين مذكور را ايفا نمايد.
بتاكاروتن، يك پيشساز ويتامين A با رنگ زرد است و در سال 1324 (1945م) توليد شده است. (1)«FDA» مصرف آن را جهت استفاده به عنوان رنگ مصنوعى در غذاها تأييد كرده است. به مقدار وسيعى در ژلاتين، مارگارين، آشاميدنيهاى غير الكلى، مخلوطهاى كيك و محصولات غلات به كار مىرود.
منابع ويتامين A
ويتامين A منابع غذايى زيادى دارد. ويتامين در مواد غذايى حيوانى و كاروتنوئيدها (پيشسازهاى ويتامين A) در مواد غذايى گياهى وجود دارند.
شير پرچربى، خامه، كره، پنير چرب و زرده تخممرغ منابع خوب ويتامين A هستند. جگر حيوانات مختلف منبع غنى ويتامين A است. مصرف هفتهاى يك بار يا ده روز يك بار جگر مىتواند نياز يك هفته را تأمين كند. روغن كبد ماهى، اگر چه معمولاً در رژيم غذايى روزانه مصرف نمىشود، اما منبع عالى ويتامين A است. اين گونه روغنها به عنوان مكمل غذايى توصيه مىشوند. اما در استفاده از آنها بايد جانب احتياط را رعايت كرد، زيرا حاوى مقادير زياد در حد سمى، ويتامين Aهستند و ممكن است به آلايندههاى محيطى كه در كبد ماهى تجمع مىيابند، آلوده باشد.
سبزيها و ميوههاى زرد، نارنجى، قرمز و سبز تيره منبع كاروتنوئيدها هستند. نمونههايى از اين مواد غذايى عبارتند از:
سبزيهاى زردرنگ: هويج، كدو حلوايى، سيبزمينى، كدو خورشى.
ميوههاى زردرنگ: زردآلو، طالبى، انبه، هلو، شليل.
سبزيهاى داراى برگ سبز: برگ چغندر، خردل، ترب، كلم، گل كلم، كنگر فرنگى، اسفناج و سبزيهاى سبز سالادى.
سبزيهاى ساقهاى سبز: مارچوبه، بروكلى، ريواس.
ميوهها و سبزيهاى قرمز: گوجهفرنگى و فلفل دلمهاى قرمز.
صدها كاروتنوئيد (پيشساز ويتامين A) در مواد گياهى وجود دارد كه فقط حدود 50 تا از آنها در بدن قابل تبديل به ويتامين A هستند. آنها متناسب با كلروفيل (سبزينه) در گياهان وجود دارند؛ يعنى برگهايى كه داراى كلروفيل بيشترى هستند، ميزان ويتامين A بيشترى هم دارند. برگهاى خارجى كاهو كه اغلب مصرف نمىكنيم و به دليل بالا بودن ميزان كلروفيل تلخ هستند، داراى پيشساز ويتامين A بيشترى نيز هستند.
ويتامين A نسبت به حرارت روشهاى معمولى پختن و فرآيند كردن مقاوم است. مواد غذايى كنسروشده يا منجمدشده تا 9 ماه يا بيشتر، ويتامين A خود را حفظ مىكنند. ميوهها و سبزيهاى پلاسيده و خشك شده و چربيهاى تندشده، مقادير كمى ويتامين دارند، زيرا ويتامين آنها اكسيد شده است. از نظر پايدارى، ويتامين A علاوه بر حرارت (تا 100 درجه سانتىگراد) در مقابل نور نيز نسبتا پايدار است. بنابراين در اثر پخت از بين نمىرود مگر اينكه غذا را با روغن به مدت طولانى سرخ كنيم.
اعمال ويتامين A
* رشد:
ويتامين A در نمو و برقرارى بافتهاى پوششى و نمو استخوان نقش دارد. سلولهاى پوششى نه تنها در لايه خارجى پوست، بلكه در مجراى تناسلى و تنفسى نيز وجود دارد. همچنين ويتامين A براى رشد طبيعى استخوان خصوصا رشد طولى استخوان ضرورى است.
* بينايى:
ويتامين A جهت ديد در روشنايى و همچنين در تاريكى ضرورى است.
* ويتامين A در تكامل دندانها نقش دارد.
* ويتامين A در حفظ ايمنى بدن و مقاومت در مقابل عفونتها نقش مهمى ايفا مىكند.
ويتامين A و سرطان
مطالعات بسيارى نشان دادهاند كه كاروتن و ويتامين A در برابر تعداد زيادى از سرطانها مثل ريه، پستان، مثانه، معده، رحم، حلق و دهان اثر محافظتى دارند. مطالعات بالينى نشان دادهاند كه ويتامين A سبب كاهش ايجاد زخمهاى سرطانى يا پيشسرطانى شده است.
در حيوانات ديده شده است كه بتاكاروتن در برابر سرطانهاى پوست، اثر محافظتى دارد. لذا مصرف مقادير زياد منابع گياهى كه ذكر شد جهت پيشگيرى و مقابله با سرطان توصيه مىشود.
ويتامين A و كاروتن، اثر محافظتكننده بسيارى در برابر سرطان ريه و شايد به همان خوبى در ساير سرطانها دارند. مطالعات مكرر نشان دادهاند كه اضافه نمودن ويتامين A به رژيم غذايى حيوانات به طور قابل توجهى موارد ابتلا به تومور را كه به وسيله عوامل سرطانزا تحريك شدهاند كاهش مىدهد. مطالعات اوليه در انسان نشان مىدهد كه ويتامين A، عامل محافظ در برابر ضايعات قبل از بدخيم شدن ريه و مخاط دهان بوده و اثر آنها در ساير ارگانها در حال مطالعه است.
![]() شكل 1: نقش ويتامين A در بينايى
رژيم غذايى پايه:
اهميت سبزيها و ميوهها به عنوان منابع اصلى كاروتنوئيدها و شير پرچربى به عنوان منبع اصلى ويتامين در رژيم غذايى پايه در جدول 1 نشان داده شده است. اين ويتامين در زرده تخممرغ همراه چربيها يافت مىشود.
![]() كمبود ويتامين A
فراوانى اين كمبود در كودكان سنين 1 تا 5 سال يعنى «سن قبل از مدرسه» و مخصوصا در شيرخواران در ماههاى از شيرگيرى حداكثر است. كمبود ويتامين A در بالغين خيلى نادر است چون معمولاً داراى ذخاير كبدى بيشترى هستند. با وجود اين كمبود اوليه به علل بيماريهاى مختلف ممكن است مشاهده گردد: هپاتيت ويروسى، همچنين بيماريهايى كه جذب چربيها را مختل مىكنند و ... سبب اين كمبود هستند. همچنين اين كمبود ممكن است در دوران حاملگى و در زنان شيرده كه تشكيلدهنده گروههاى آسيبپذير هستند، علىالخصوص وقتى كه حاملگيهاى متعدد و چندين دوره شيردهى با فاصله كم پشت سر هم وجود داشته باشد مشاهده گردد.
همه ساله بين 5 تا 10 ميليون كودك دچار خشكى سفيده چشم (گزروفتالمى) مىشوند. 250 هزار كودك هر سال به دليل كمبود ويتامين A كور مىشوند. چهل ميليون كودك زير 5 سال در جهان دچار كمبود اين ويتامين هستند. مبارزه با كمبود ويتامين A مىتواند هر ساله از مرگ و مير 20 الى 30 درصد كودكان جلوگيرى كند. سرخك سالانه حدود 2 ميليون كودك را مىكشد و ويتامين A در درمان آن مفيد شناخته شده است.
در اغلب بيماريهاى عفونى كمبود اين ويتامين تكرر، شدت و مرگ و مير را افزايش مىدهد.
عوارض كمبود ويتامين Aعبارتند از:
كوتاهقدى، شبكورى (علامت مهم كمبود)، اختلال بينايى در روز، اختلال در بافت پوششى
(مجارى تنفسى، گوارشى، ادرارى و تناسلى)، خشكى سفيده چشم، اختلال در توليدمثل، كدورت و عفونتپذيرى قرنيه چشم كه در نهايت منجر به كورى مىشود.
عوارض عمومى كمبود، شامل كمبود اشتها، مشكلات رشد و استخوانى و كمبود حس چشايى مىباشند.
مسموميت ناشى از ويتامين A
در كشور ما معمولاً از طريق استفاده مكرر و بىرويه دارويى رخ مىدهد. اولين بار در جهان مسموميت ناشى از آن را در بين اسكيموها ديدهاند كه از جگر خرس قطبى به مقدار زياد استفاده مىكردند كه منجر به مرگ آنها مىشد. گاهى با خوردن هويج يا گوجهفرنگى زياد، پوست بدن زرد مىشود و با يرقان متفاوت است و بعد از قطع مصرف زيادى، مشكل حل مىشود. بايد در مصرف بىرويه و بدون تجويز پزشك قرصهاى ويتامين A دقت زيادى نمود زيرا اين ويتامين به علت محلول بودن در چربى از راه ادرار دفع نمىشود بلكه در كبد تجمع مىيابد و منجر به مسموميت فرد مىگردد.
نياز به ويتامين A در زنان 800 ميكروگرم در روز و در مردان 1000 ميكروگرم در روز مىباشد. البته بايد توجه نمود كه اين نياز در زنان به هنگام باردارى و شيردهى افزايش مىيابد.
منابع:ــــــــــــــــــــــــــــــ
ـ خلدى، ناهيد. اصول تغذيه رابينسون، نشر سالمى، چاپ اول، تهران، 1378.
ـ آذر، مهين، مجموعه مقالات چهارمين كنگره تغذيه ايران، تهران، آذر، 1376.
ـ نورى، مهدى، اصول تغذيه و رژيمهاى غذايى، مؤسسه نشر كلمه، چاپ اول، تهران، 1371.
ـ نياكان، محمدرضا، تغذيه و سرطان، انتشارات شهر آب، چاپ اول، تهران، 1375.
ـ فروزانى، مينو، مبانى تغذيه، شركت سهامى چهر، چاپ چهارم، تهران، 1372.
ـ كشاورز، سيدعلى، تغذيه و بهداشت عمومى، جلد دوم، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران، پاييز 1374.
نظرات شما عزیزان: موضوعات
پيوندها
۩۞۩ فلزیاب و اطلاعات علمی ۩۞۩ و آدرس 1kavosh.com لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
|
|||
![]() |